پست بین الملل
با توجه به عضويت جمهوري اسلامي ايران در اتحاديه پستي جهاني امكان ارايه خدمات پستي خارجه فراهم است، در اين رابطه ارسال پست نامه شامل: (نامه، كارت پستال، اوراق چاپي يا مطبوعات، مرسولات نابينايان، كيسه M و بسته كوچك) و همچنین ارسال امانات پستي و مرسولات EMS كه در ايران به عنوان پست پيشتاز شناخته شده وجود دارد. EMS از سرويسهاي اختياري بوده و در صورت توافق كشور مقصد به مشتريان قابل ارايه ميباشد.
ذكر مواردي چند براي مشتريان در زمان ارسال مرسولات خارجه به ديگر كشورها حایز اهميت مي باشد كه به برخي از مهمترين آنها اشاره ميشود:
• نوشتن "آدرس دقیق فرستنده و گیرنده" برای ارسال هر نوع مرسوله پستی، به عهده فرستنده میباشد. برای ارسال امانات ارائه کارت شناسایی معتبر و کپی آن برای فرستنده الزام دارد.
• رهگیری تمام مرسولات بین المللی(وارده و صادره) در آدرس tracking.post.ir با داشتن کد رهگیری مرسوله قابل پیگیری بوده و در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر درباره سرنوشت مرسوله خود می توانید در سراسر کشور با شماره تلفن 193 داخلی 4 تماس حاصل نمایید.
• در صورتي كه فرستنده از سرويس پست نامه(ارسال عادي مرسولات) استفاده نمايد، امكان رهگيري مرسوله وجود نخواهد داشت و امکان پرداخت غرامت در این سرویس وجود ندارد.
• پرداخت غرامت به مشتري، امكان رهگيري و تعيين سرنوشت مرسوله پستی در سرويس پست نامه زماني براي مشتري فراهم ميباشدكه با استفاده از سرويس ثبتي ارسال شود.
• رعايت مقررات، محدوديت و ممنوعات گمركي در كشورهاي مبدا و مقصد از وظايف فرستنده بوده که در همین بخش در لینکهای مشخص شده برای مشتریان فراهم آمده و در صورت توقيف مرسوله در گمرك كشور مقصد، با مرسوله طبق قوانين گمرگ كشور مقصد رفتار خواهد شد و هيچ گونه غرامتي به فرستنده یا گيرنده پرداخت نخواهد شد.
• در صورت مفقودي يا خسارت مرسولات ثبتی، امانات و مرسوله بیمه شده (در صورتي كه قصور از شبكه پستي باشد) فرستنده حق دريافت غرامت طبق مقررات را دارد. اين حق قابل واگذاري به گيرنده خواهد بود چنانچه فرستنده با ارايه درخواست كتبي به پست مبدا از حق خود به نفع گيرنده صرفنظر كند.
• كليه مرسولات ارسالي پس از ورود به كشور مقصد بايد طبق استانداردهاي توزيع آن كشور و طبق سرويس انتخاب شده به گيرنده تحويل میشود؛ تاخیر یا عدم توزيع مرسولات طبق استانداردهاي تعيين شده در کشور مقصد هيچ حقي را براي مشتري مبني بر دريافت غرامت ايجاد نمينمايد.
• نظر به اختياري بودن سرويس پيشتاز و عدم پرداخت غرامت از سوي برخي از كشورها فرستنده مي بايست با اطلاع قبلي نسبت به ارسال مرسولات پيشتاز اقدام نمايد.
• ارسال كالا از طريق پست با حفظ جنبه غيرتجاري باستثناي كالاهايي كه شرعاً يا قانوناً ممنوع هستند بدون مطالبه كارت بازرگاني و مجوز صدور به هر ميزان از لحاظ قيمت با رعايت ساير مقررات مجاز است. چنانچه خروجي برخي كالاها از اين طريق به صورت يك جريان تجاري در آيد وزارت بازرگاني ميتواند فهرست كالاهاي مذكور را براي جلوگيري از خروج آنها به گمرك اعلام نمايد.
• تبصره- سقف ميزان كالاي خارجي قابل ارسال از طريق پست حداكثر 80 دلار براي هرنفر خواهد بود.
• ترخيص كالاهايي كه از طريق پست وارد ميشود باستثناي اقلامي كه ورود آنها از نظر شرعي يا قانوني ممنوع است مشروط برآنكه جنبه تجاري پيدا نكند تا ارزش حداكثر هشتاد (80) دلار به نام هر نفر بدون پرداخت حقوق گمركي و سود بازرگاني، بدون مطالبه كارت بازرگاني و مجوزهاي مقرر در جدول مقررات صادرات و واردات، بلامانع است.
• ورود و خروج هر نوع کالا در قالب مرسوله پستی از کشور در صورتیکه جنبه تجاری(واردات و صادرات) به خود بگیرد ممنوع بوده و نیازمند مجوزهای لازم است.
لیست سوالات احتمالی مشتریان محترم در لینک ذیل قابل مشاهده است:
فهرست ممنوعات پستی کشورهای عضو اتحادیه پست
برای دانلود لیست ممنوعات پستی بر روین لین لینک کلیک کنید .
لیست دفاتر قبول مرسولات خارجه در سراسر کشور
برای دانلود لیست دفاتر منتخب بر روی این لینک کلیک کنید .
فهرست مجریان منتخب پستی کشورهای عضو اتحادیه جهانی پستی
برای دانلود لیست کشورها بر روی این لینک کلیک نمایید .